Uncategorized

5 SAVETA ZA PRVU GODINU BEBINOG ŽIVOTA

beba sa belom kapicom na belom ćebetu

Saznajte kojih su to 5 najvažnijih saveta kada je briga vaše bebe u pitanju

Rođenje bebe stvara kod roditelja veliku odgovornost i predstavlja najveću promenu u njihovom dotadašnjem životu. Dok su do tog trenutka bili okrenuti sebi, sada roditelji najveći deo svog vremena posvećuju bebi, pa se i njihovi prioriteti menjaju iz korena.

Međutim, potrebno je znati na koje stvari treba obratiti posebnu pažnju kako mališanu u ranoj fazi života ništa ne bi nedostajalo. Tako ćemo se u daljem delu teksta skoncentrisati na 5 krucijalnih saveta za prvu godinu bebinog života, jer kako su studije pokazale ovaj period je najbitniji u razvoju svakog čoveka. Kako saveti mogu da budu za roditelje potpuno zbunjujući, potrudili smo se da ih ovde potkrepimo činjenicama.

#1 Nemojte praviti raspored ishrane čekajte bebin signal

Nemojte praviti raspored kada su bebini obroci u pitanju. Bebi nekada nije do jela, a satnica će možda pokazati suprotno. To može izazvati kod bebe revolt prema hrani. Umesto toga, beba će vam dati neki signal staviti ruku u usta ili samo otvoriti usta što će biti dovoljan znak da joj treba hrana i da je pravi trenutak da je nahranite. Drugim rečima, kada beba zahteva hranu vi joj je dajte. To važi i kada je dojenje u pitanju, koje predstavlja najbolji vid bebine ishrane. Ali ako beba ne doji treba se pronaći najbolji vid veštačke hrane koja će zameniti majčino mleko.

#2 Pratite bebin razvoj i idite redovno kod lekara

Redovan odlazak kod lekara je obavezan kako bi se na najbolji način pratio bebin razvoj. Ovde mislimo i na menatlni razvoj deteta, ne samo na fizički. Na taj način možete najbolje znati kako vasa beba napreduje i da li bi trebalo preduzeti neke mere u vidu odlaska na vežbe kod fizijatra da bi se možda podstakla bebina fizionomija ili kognitivne sposobnosti. Neko dete može da bude u istom stupnju razvoja manje ili više razvijeno. Nemojte kao roditelji da mislite da sve znate najbolje, jer su lekari upravo tu da odgovore na sva vasa pitanja.

#3 Potrudite se da beba duže spava

Bebe se najbolje razvijaju kada spavaju. Opšte je poznato da bebe dok su još male spavaju i preko 15 sati dnevno. Međutim, ne bismo trebali to uzeti zdravo za gotovo već moramo stimulisati njen san. Ako se pitate kako to postići, odgovor je vrlo jednostavan. Najpre bismo trebali ambijent u njenoj sobi prilagoditi tako da bude prijatan za spavanje. Za razliku od ishrane za spavanje važi uhodana praksa kada se beba uspavljuje i koliko sati spava. Naravno da će se ona buditi ako ima grčeve ili je gladna ali veoma je važno da se ta rutina ispoštuje. Mnogi proizvodi mogu pomoći za uspavljivanje beba i stimulisati njen san, kao što je na primer vrteška za krevetac koja se postavi na krevetac i ispušta najlepše melodije za bebe.

#4 Komunicirajte sa vašom bebom i pevajte joj pesmice

Od samog rođenja pevajte bebi pesmice jer ćete stimulisati nju da vas oponaša iako ne može još uvek da govori. Na taj način ćete stvorićete dovoljnu interakciju sa njom kroz kontakt očima ili kroz smeh. Po osmehu ćete najbolje primetiti koliko joj neka pesmica ili priča prija i da li je vreme da napravite pauzu. Veoma je važan kontakt očima jer beba upravo najviše komunicira sa vama pogledom. Tako ćete najbolje shvatiti kada je tužna, a kada je srećna i šta biste trebali da uradite kako biste joj popravili raspoloženje. Ponekad promenite ton govora, komunicirajte sa njom tiho pa onda pojačajte glas i ispratite kako ona reaguje na to. Dokazano je da čitanje knjiga pred spavanje utiče na razvoj moždanih vijuga kod bebe.

#5 Pružajte bebi ljubav i pažnju

Poslednji ali ne i najmanje bitan savet u najranijoj fazi bebinog života jeste okruženje puno pažnje i ljubavi. Nemojte se ustručavati da je zagrlite i poljubite kada ste god u prilici jer je to bebina duševna hrana koja joj je potrebna kako bi se osećala sigurno I voljeno. Na taj način gradite odnos sa vašom bebom, vremenom ta veza postaje neraskidiva. Pevajte joj i pričajte, jer pažnje bebi nikada dosta.

Ako se budete pridržavali ovih smernica olakšaćete vašoj bebi da se izbori sa svim izazovima koji je čekaju u prvoj godini života, kao što su grčevi, nesanica ili prvi zubići. Vaša Bebomanija se kao i uvek trudi da vam da odgovore na sva najbitnija pitanja kada su vaši najmlađi u pitanju, a vi se postarajte da uživate u njihovom rastu i razvoju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *