Uncategorized

Bicikle bez pedala – sve što trebaš znati

Bicikle bez pedala – sve što trebaš znati

Bicikle bez pedala su unele revoluciju u učenju vožnje bicikle. Iako na prvi pogled izgleda čudno, 9 od 10 deteta već za nekoliko dana savlada vožnju bicikle bez pomoćnih točkova, ako od malena voze balans bike. Pitaš se kako je to moguće?

Najlakše je naučiti dete da okreće pedale, ali, pravi problem je održavati balans. Balans bicikla detetu upravo pomaže da savlada koordinaciju pokreta koja mu je potrebna da održava ravnotežu. Ovaj bicikl je namenjen deci od druge do četvrte godine.

majka sa detetom u parku dete vozi biciklu bez pedala

Prvi susret sa balans biciklom

Da bi se dete osećalo udobno na biciklu bez pedala, veoma je bitno da se pravilno postavi visina sedišta. Još bitnije je da se oseća sigurno, a dete je najsigurnije kada je pored roditelja. Šta god da se desi, roditelj je uvek tu da pridrži dete i pomogne mu da nastavi da vozi. Za tvoje dete je ovo veliki izazov, ali deca vole da uče nove stvari, i posebno su srećna kada postignu uspeh. Na mami i tati je da budu strpljivi i da daju podršku detetu u procesu učenja.

Nemoj se razočarati ako mu u početku ne ide najbolje. Neka deca lakše a neka teže savladavaju vožnju bicikle bez pedala. Svakako će vremenom vožnja biti sve bolja i sigurnija, a ti ćeš biti pun/a ponosa.

Kada podesite visinu balans bajka, treba razmišljati i o zaštiti dečije glavice, odnosno, da li je detetu potrebna kaciga za glavu. To ćeš ti najbolje proceniti, u zavisnosti od toga koliko je tvoje dete spretno ili sklono padovima. Naša preporuka je da dete stalno nosi zaštitnu kacigu, kako bi se izbegle povrede. Uz to, dete će se osećati sigurnije ako mu objasnite da ga kaciga štiti od bola koji može nastati prilikom pada. Kaciga mora biti pravilno nameštena, a traka ispod brade dovoljno stegnuta (ne previše).

Ako se dete plaši, strpljivo i polako mu objasni da to nije ništa strašno. Izdvoji celo popodne ili čak nekoliko dana ako je potrebno, dok ne savlada vožnju. Ako budeš vikao/la na dete, može da se desi da odustane od učenja, ili čak zamrzi bicikl. Objasni mu da nije strašno ako ne uspe iz prve, već da će posle par puta biti mnogo bolje. Takođe, mesto gde počinjete vožnju treba da bude prostrano i po mogućnosti daleko od saobraćaja. Dakle, idealno parkić ili ravna livada. Da dete čak i ako padne, padne na mekanu travu.

Kako odabrati pravi balans bajk?

Kod izbora bicikle bez pedala za decu ne možeš napraviti veliku grešku. Najbitnije stvari koje treba gledati su:

 • Podesivo sedište
 • Da li je telo od metala, plastike ili drveta. Najčvršće i najtrajnije jesu one od metala, mada su i modeli od drveta visokog kvaliteta.
 • Gume mogu biti na naduvavanje ili od EVA pene. Najveća razlika je u tome što se guma na naduvavanje može probušiti, dok je kod gume od pene to nije slučaj.
 • Maksimalna dozvoljena težina i veličina. Većina balans bicikala ima nosivost do 20 kg, ali postoje modeli sa nosivosti do 50kg. U zavisnosti koliko je tvoje dete napredno, trebaš birati veličinu i nosivost tricikla.

Zašto je bitno da dete na vreme nauči da vozi bicikl?

Fizijatri savetuju da dete nauči da vozi bicikl do svoje šeste godine. Posle šeste godine, dete počinje da oseća strah, i zbog toga teže uči da održava balans. Vožnja bicikle, rolera, rošula, trotineta, skejborda je odlična za razvoj motorike kod dece. Aktivna deca su zdravija, koncentrisanija i spretnija od svojih neaktivnih vršnjaka.

Kratak rezime

 • Podesi sedište i volan na visinu deteta, tako da nogama može da dohvati zemlju
 • Dozvoli detetu da se upozna sa biciklom, da ga vuče, gura, da sedi i ustaje sa njega
 • Zaštitna oprema je poželjna
 • Objasni detetu kako da se odguruje nogama. Strpljenje je ključ.
 • Odaberi meku podlogu za učenje, kako eventualni pad ne bi bio bolan.
 • Budi stripljiv-a. Sigurno neće odmah shvatiti, ali, za nekoliko dana bićeš ispunjen-a ponosom.
 • Pohvali detetov uspeh. To će mu stvoriti želju da nastavi da se trudi.
 • Vožnja balans bicikle je veoma zabavna. Uživaj sa svojim mališanom.

1 thoughts on “Bicikle bez pedala – sve što trebaš znati

 1. Aleksandar Đorđević kaže:

  Fenomenalan tekst. Hvala na odličnim savetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *